вівторок, 17 грудня 2019 р.

Тернопільську область створили 80 років тому


80 років тому — 4 грудня 1939 — указом Президії Верховної Ради СРСР у складі УРСР були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області. 
Тернопільська область займає західну частину Подільського плато, межуючи на півночі з Рівненською, на півдні з Чернівецькою, на південному заході з Івано-Франківською, на заході з Львівською, а на сході — з Хмельницькою областями України. Тернопільщина, хоч і розташована поблизу українського кордону з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією і Молдовою, власних наземних кордонів з сусідніми державами не має, як і не має виходу до моря.

Результат пошуку зображень за запитом тернопільська область"
Площа Тернопільської області — 13,8 тис. км², що становить 2,3 % території України. За цим показником займає 23-тє місце серед інших регіонів України (меншими є тільки Закарпатська та Чернівецька області). За площею Тернопільщина пропорційна з площею Ізраїлю. За конфігурацією території Тернопільська область нагадує трикутник з основою на сході та вершиною — на заході. Протяжність із півночі на південь становить 195 км, а з заходу на схід — 129 км.

Крайня північна точка області — село Переморівка — розташована в Шумському районі та має координати 50°13′ пн. ш. 26°12′ сх. д. Крайня південна точка — село Білівці Борщівського району з координатами 48°31′ пн. ш. 26°21′ сх. д. Крайня західна точка — село Дуляби — розташована в Бережанському районі з координатами 49°32′ пн. ш. 24°42′ сх. д. Крайня східна точка — село Окопи Борщівського району з координатами 48°32′ пн. ш. 26°24′ сх. д.


Немає коментарів:

Дописати коментар