середа, 29 січня 2020 р.

Крути - бій за майбутнє


Бій під Крутами відбувся 29-30 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав п'ять годин між чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько шість сотень вояків.
Тоді українські школярі і студенти затримали ворога, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який пізніше врятував молоду українську державність. Утім, під час бою близько 30 хлопців потрапили в полон до більшовиків і були жорстоко і холоднокровно страчені.
 19 березня 1918 року на Аскольдовій могилі відбувся похорон юних бійців за вільну, незалежну Україну.
Героїчна й водночас трагічна подія під Крутами знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов'язку - боронити її. Трагічна загибель Студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.
Ми схиляємо голови перед Героями, які віддали свої життя за вільну Україну 29 січня 1918 року. Нехай пам'ять про наших Героїв буде вічною. Нехай їх подвиг стане для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

Результат пошуку зображень за запитом крути

Немає коментарів:

Дописати коментар