пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Життя іде, і все без коректур

null19 березня легендарній українській письменниці та поетесі Ліні Костенко виповнилось 90 років.
Нема потреби перераховувати регалії і заслуги нашого живого класика, реальної легенди, надзвичайної жінки - про неї знають усі.  Вона мала і має власний погляд на все: ні премії, ні нагороди, ні інші блага не цікавили її на довгому життєвому шляху. Хоча шлях її був подекуди дуже небезпечним: шістдесятниця, одна з основних фігур у "чорних" компартійних списках, захисниця В'ячеслава Чорновола, людина, яку радянська цензура забороняла друкувати. Вона - наше сумління, совість нашої нації, бо не мовчала в складні для України часи, не ховалася ні за чиї спини і нічого та нікого не боялася. Відмовилася від звання Героя України - "політичної біжутерії не ношу".  

Ліну Василівну Костенко та її неперевершені поезії знають і люблять мільйони людей в Україні. ЇЇ поправу називають королевою української поезії.
Світ поезії Ліни Костенко особливий і дуже різноманітний: духовні цінності, краса життя і природи, любов і розчарування, доля України. Єдине, чого в них немає, так це нарікань на долю, хоча життя поетеси склалося досить нелегко.
Ліна Костенко є автором понад п'ятнадцяти поетичних збірок, роману "Записки українського самашедшого". За історичний роман у віршах "Маруся Чурай" Ліна Костенко удостоєна Державної премії імені Т. Г. Шевченка.
Поетичне слово Ліни Костенко пробуджує національну свідомість і совість наших поколінь, її життя - яскравий зразок служінню Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар