пʼятниця, 24 липня 2020 р.

Володимир Винниченко - прозаїк драматург

Бути українцем – значить бути постійно в стані доказування свого права на існування.

26 липня виповнюється 140 років від дня народження

                                       Володимира Кириловича Винниченка.

Винниченко Володимир Кирилович – неординарний політик, блискучий оратор, автор трьох перших Універсалів Центральної Ради, голова уряду УНР, голова Директорії. Втім, сам він нерідко називав справою свого життя літературу, а не політику.

Його називали «Лікарем людських душ», бо Володимир Кирилович ввів в українську літературу нову проблему – внутрішній конфлікт людини, пошук сенсу життя. Революціонер-драматург, який підкорив режисерів і театралів України та Європи психологічним експериментом і новим героєм – інтелігентом замість селянина. Започаткував модерністську течію – неореалізм, філософську концепцію – конкордизм (чесність із собою), наукову фантастику й антиутопію.

За п’ятдесят років творчих пошуків письменником створено 15 романів, 23 п’єси і понад сотню новел. Літературна спадщина Володимира Винниченка становить золотий фонд української літератури. Чимало творів автора перекладено іноземними мовами, його п’єси були представлені на сценах великих європейських театрів.

Під час Другої Світової війни Винниченко відмовився співпрацювати з гітлерівцями, за що потрапив до концтабору. Після війни жив у Франції, де і помер у 1951 році, залишаючись до кінця своїх днів впевненим, що отримання Україною державності - лише перший крок, через який потрібно відроджувати саму націю. Тобто створити політичні умови, щоб допомогти позбавитися шкідливого ​​впливу Росії.

Постать Володимира Винниченка багатогранна й суперечлива. Пізнати духовний світ письменника ви зможете, заглибившись у його твори.

Поки робиш якусь роботу, вір у себе як у генія. Коли скінчив, стався до неї, як до витвору твого ворога, не прощаючи ні однієї помилки, ні найменшого недогляду.

Володимир Винниченко



Немає коментарів:

Дописати коментар