четвер, 22 жовтня 2020 р.

   Шукачу скарбів рідного народу.           Хранителю прекрасних душ і дум,
Твоя любов, немов цілющу воду
Я пю і до вершин твоїх іду.
                           А ті вершини, як невтомні роки,
                   Яким нема ні краю, ні кінця,
                         В яких живе напруга і неспокій,
                         І радість, що збережена в серцях.
                                    Б.Демків.

22 жовтня 1925 р. у селянській родині Юлії і Костя Медведиків у с. Жабиня на Зборівщині народився син, якому судилося прославити родину, громаду односельців та за майже півстолітню працю збагатити українську культуру й науку цінними фольклорними і літературно-мистецькими дослідженнями і матеріялами із Західного Поділля.

Сьогодні до 95 річчя від дня народження фольклориста- збирача, краєзнавця, етнографа П.К.Медведика у нашій шкільній бібліотеці організовано книжкову виставку "Збирач перлин народних"



А також з учнями 4-Б класу відвідали музей, який є в нашому селі.

      Напоєне любов’ю до народної пісні з дитинства серце не знало втоми у збереженні фольклорного скарбу краю.

Рідне Західне Поділля стало полем інтенсивних пошуків фольклориста-збирача, унаслідок яких читачі отримали збірники „Євшан-зілля. Народні леґенди та перекази Поділля“ (Львів, 1992), „Народні пісні села С. Крушельницької“ (Тернопіль, 1993), „Казки Західного Поділля“ (Тернопіль, 1994), „Село Жабиня на Зборівщині: весілля, народні звичаї та обряди“ (Тернопіль, 1996).

Окрім пісень, казок, легенд автор опублікував сотні дослідницьких праць про життя видатних режисерів і акторів театру, співаків, художників, музикантів.

Народна мудрість каже, що в житті, як на довгій ниві, усе буває, але на ниві Петра Медведика нема кукілю і чортополоху, а є добротна золота пашниця, з якої українська суспільність має корисну духовну поживу, а її господар — втіху і життєдайне натхнення на многії і благії літа.





Немає коментарів:

Дописати коментар