вівторок, 29 березня 2022 р.

УКРАЇНСЬКИЙ ГОЛОС АМЕРИКАНСКИХ КОРПОРАЦІЙ

29 березня день пам'яті незабутньої Квітки Цісик (1953-1998).

Хто в перше чув її голос, був приголомшений, цей голос одразу полонив. В Україні її почули здебільшого після смерті.

Голос Квітки Цісик звучав у оперних і естрадних залах, з нею працювали Майкл Джексон, Вітні Х'юстон та інші світові зірки. Вона народилася і все життя прожила в США. ЇЇ повне ім'я - Квітослава - Орися.

Народилася майбутня співачка 4 квітня 1953 року в Нью-Йорку у сім’ї Іванни та Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України, які назвали дівчинку Квіткою. Її матір була родом із Коломиї, батько – знаменитий концертний скрипаль, який навчався у Львівській консерваторії і потім викладав в Українському музичному інституті Америки. Саме він вчив Квітку грати на скрипці з п’ятирічного віку.

Після школи дівчина вступила до державного університету Нью-Йорка на клас скрипки. Проте через рік залишила університет і була прийнята в Mannes School of Music, де під керівництвом хранителя віденської оперної традиції професора Себастіана Енгельберга отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос – колоратурне сопрано. Навчання закінчила в 1974 році.

Ще студенткою Квітка почала працювати, оскільки потрібно було оплачувати навчання та допомагати родині. Тоді вона і подалася в шоу-бізнес та дуже швидко зарекомендувала себе як досконала вокалістка в будь-якому музичному стилі.

Паралельно з творчою роботою в студії та на сцені Кейсі була зайнята і в комерційних проектах. Дуже швидко вона стала найбільш оплачуваною виконавицею рекламних джинглів. За допомогою її акустичного співу створювали собі імідж корпорації Coca-Cola, American Airlines, NBC, CBS та інші. З 1982-го і до своєї смерті Кейсі Цісик залишалася єдиним голосом компанії Ford Motors.

 Американці порахували, що їхню Кейсі прослухало понад 22 мільярди людей. Приблизно стільки разів прозвучали в ефірі та записах різноманітні музично-рекламні твори, де вокальні партії виконувала Квітка Цісик. 

Попри шалену популярність в Америці в душі Квітка Цісик завжди залишалася українкою і тужила за своєю етнічною батьківщиною. Співачка приїхала на батьківську землю у 1983 році – перший, і як виявилося, останній раз, не виступала з концертами, про які так мріяла, адже в той період її пісні були заборонені в Україні. Свою любов до України співачка втілила у своїх піснях : в 1980 році вона випустила україномовний альбом «Квітка» або «Пісні з України». Через дев’ять років вийшов її другий альбом «Два кольори». Сама Квітка говорила, що ці альбоми не були бізнес-проектами – це був подарунок усім українцям, у якій би частині світу вони не жили, музика для душі, пам’ять про батьківщину. Альбоми зібрали вінок нагород у Канаді, а в 1990 році були номіновані на «Греммі» у категорії «Сучасна народна пісня».

 У творчих задумах Квітки був запис ще одного альбому з колисковими для дітей. Проте передчасна смерть перервала усі плани співачки. Квітка Цісик померла 29 березня 1998 року, не доживши декілька днів до свого 45-річчя.

 Унікальний тембр співачки, її напрочуд елегантна манера виконання, бездоганна мова полонили серця мільйонів українців. Хто хоч раз почув голос цієї співачки, ніколи не забуде її, наче вона знала якусь таємницю, спільну для кожного людського серця.




Немає коментарів:

Дописати коментар