пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

150 років з дня народження Соломії Крушельницької

 

23 вересня День народження знаменитої української співачки, яка своїм талантом підкорила увесь світ – Соломії Крушельницької.

 Соломія Крушельницька народилася на Тернопільщині, у селі Білявинці у родині священника. У родині Крушельницької було ще 5 сестер та 2 братів. Усі здобули хорошу освіту у Тернопільській гімназії чи приватно. Любов до співу була сімейною традицією – діти об’єдналися у домашній хор, який давав концерти гостям, пише Модерато. Соломія Крушельницька змалку любила грати “в артистку”. Вона одягалася у бабусині сукні, робила зачіски, декламувала та співала. 7-річною дівчинкою радувала грою на фортепіано гостей. Ігри на цьому інструменті вчила дівчинку Євгенія Барвінська, мати українського композитора Василя Барвінського.

Рано Соломію засватав наречений. Майбутній чоловік любов до музики нареченої не поділяв і вчитися співу заборонив. Хоча все було готове та запрошення розіслані, Соломія вмовила батьків шлюб розірвати, а дівчина поїхала до Львова вчитися співу. Освіту співачки Соломія здобула у Львові. У дипломі зазначено: “має всі дані, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени”. Водночас Соломія продовжує своє навчання у Мілані.

 


На 21-му році життя  вперше дебютувала на сцені Львівського оперного театру в опері “Фаворитка” Г.Доніцетті. Далі були “Сільська честь” Масканьї, “Аїда” та “Трубадур” Верді, “Фауст” Гуно. А у 23-й Крушельницька вже співала у театрах Італії. За своє життя Соломія об’їздила з гастролями півсвіту – від Європи до США та Південної Америки, Санкт-Петербурга до Буенос-Айреса. У її концертній програмі завжди звучала українська пісня. У 1910-1939 pp. завершивши активну концертну діяльність, Крушельницька осідає в італійському містечку Віареджо.

Зі своїм чоловіком вона жила в будинку, який згодом усі знали як віллу “Salome”. Соломію Крушельницьку, громадянку Італії, 1939 р. у Львові застала війна. Окупаційна влада забрала її будинок у Львові, залишивши власниці лише частину квартири

(зараз Музично-меморіальний музей С. Крушельницької у Львові). Співачка так і не змогла виїхати за кордон і під пильним поглядом радянської влади, переживши війну, працювала у стінах Львівської консерваторії та проживала у Львові до самої смерті 1952 року.

В рамках святкування нашої славетної, геніальної оперної співачки, з учнями 8-11 класів проведено зустріч з директором меморіального музею імені Соломії Крушельницької с. Біла.  Щиро дякуємо за цікаву і змістовну розповідь Зюбровській Надії Яківні.

Гордимося, що наш край славиться такими відомими людьми.



Немає коментарів:

Дописати коментар